Pengelolaan Warung “Mbak Jum” sebagai Alternatif Model Pengembangan Usaha Ekonomi Keluarga

Abstract

Abstract 

Management of the Stalls “Yu Jum†interesting to researched. Approach to participation in adult education and andragogy (POD) applied in managing these stalls. The stages of the research process begins with the observation that continued with a study of the lite- rature, journal search/past research results about the economic development efforts of families, and continued with the drafting of the frame of this research. For these activities the researcher performs a search through existing data sources in a field that is the ow- ner of the stall “Yu Jum†and mothers who researchers meet at the time of observation continue to take place. This research was conducted in the village Suryowijayan Mantri- jeron District of Yogyakarta city. This type of research is descriptive, with the phenome- nological approach that seeks to understand the meaning of events and kaitan-kaitannya against ordinary people in certain situations. While the subjects in this study is the owner of the stall “Yu Jum†and the mother Kampong Suryowijayan is involved in the mana- gement of the stall. The Data collection techniques interviews, FGD, observation, and documentation. The analysis of the data used is qualitative analysis. The results showed that the stall “Yu Jum†is the economic family in business management can be described as economic institutions families with members of the House of Ms. community around the stall. The mother has a container for developing its potential and develop entrepre- neurial spirit together with the ultimate goal of economic income could increase his fa- mily so manifest independence and social well-being. In carrying out the entrepreneurial activities of course there is the learning process in it. Transfer of knowledge about the ins and outs of processing food ingredients that have value, determine the price up to make an agreement on the rules of management of the stalls and determining the form of the profit obtained.

Management of the stalls “Yu Jum†is an alternative model of economic development of families that can be referred to as the people’s economic institutions in which there are elements of community empowerment. The strategy of economic development of fami- lies that can be summed up in this research is to develop the required business system ap- proach based on gender and insightful group by leveraging partnerships and mentoring should be coupled with ease of access to capital, market information and the develop- ment of a network (networking) so that an increase in coordination among sectors and are able to regenerate interest in entrepreneurship for society.

Keywords:Management, business economics, the Institute for economic empowerment of people and communities.

 

Abstrak

Pengelolaan Warung “Mbak Jum†menarik untuk diteliti karena menggunakan pende- katan partisipasi secara andragogi dengan pendidikan orang dewasa (POD) dalam pe- ngelolaan warungnya.Tahapan penelitian ini diawali dengan proses observasi yang di- lanjutkan dengan studi pustaka, penelusuran jurnal/hasil penelitian terdahulu tentang usaha pengembangan ekonomi keluarga, dan dilanjutkan dengan menyusun kerangka berpikir dari penelitian ini. Untuk kegiatan ini peneliti melakukan penelusuran mela- lui sumber data yang ada di lapangan yaitu pemilik warung “Mbak Jum†dan para Ibu yang peneliti temui pada saat observasi lanjut berlangsung. Penelitian ini dilakukan di kampung Suryowijayan Kecamatan Mantrijeron Kota Yogyakarta. Jenis penelitian yang digunakan adalah deskriptif, dengan pendekatan fenomenologis yang berusaha mema- hami makna peristiwa dan kaitan-kaitannya terhadap orang-orang biasa dalam situasi tertentu. Sedangkan subyek dalam penelitian ini adalah Pemilik warung “Mbak Jum†dan Ibu-ibu masyarakat kampung Suryowijayan yang terlibat dalam pengelolaan warung. Teknik Pengumpulan Data yang dipakai Wawancara, FGD, Observasi, dan dokumentasi. Analisis data yang digunakan adalah analisis kualitatif.

Hasil penelitian menunjukkan bahwa warung “Mbak Jum†adalah usaha ekonomi ke- luarga yang dalam pengelolaannya dapat disebut sebagai lembaga ekonomi keluarga dengan anggota kaum ibu masyarakat disekitar warung. Para ibu mempunyai wadah untuk mengembangkan potensinya dan mengembangkan jiwa wirausaha secara bersama dengan tujuan akhir dapat meningkatkan pendapatan ekonomi keluarganya sehingga terwujud kemandirian dan kesejahteraan social. Dalam melaksanakan kegiatan wi- rausaha tentunya ada proses pembelajaran di dalamnya. “Transfer of knowledge†ten- tang seluk beluk mengolah bahan makanan yang memiliki nilai jual, menentukan harga sampai dengan membuat kesepakatan tentang aturan pengelolaan warung dan menentu- kan bentuk keuntungan yang diperoleh. Pengelolaan warung “Mbak Jum†merupakan alternatif model pengembangan usaha ekonomi keluarga yang dapat disebut sebagai lembaga ekonomi rakyat yang di dalamnya terdapat unsur pemberdayaan masyarakat. Strategi pengembangan usaha ekonomi keluarga yang dapat disimpulkan dalam pene- litian ini adalah untuk mengembangkan usaha diperlukan pendekatan kesisteman yang berbasis kelompok dan berwawasan gender dengan memanfaatkan kemitraan dan pen- dampingan sebaiknya ditambah dengan adanya kemudahan akses modal, informasi pasar dan pengembangan jejaring (networking) sehingga terjadi peningkatan koordinasi antar sektor dan mampu menumbuhkan minat kewirausahaan bagi masyarakat.

Kata kunci: Pengelolaan, usaha ekonomi keluarga, lembaga ekonomi kerakyatan dan pemberdayaan masyarakat. 

Requires Subscription PDF